Romans...

Długo i nieśmiało obserwowaliśmy się, on czekał z utęsknieniem, ja udawałam, że nie widzę jego zalotów. Aż nadszedł ten dzień, wybiła ta godzina, kiedy podjęłam decyzję, że zaryzykuję i zaprzyjaźnię się z nim, tudzież dam się uwieść.

Kto był tym wybrankiem?

Batat, patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Wygląd - bez szału. Nazwa adekwatna do wyglądu, nie był zbyt urodziwy, nie był za bardzo męski, to nie była miłość od pierwszego wejrzenia, ale przecież zawsze liczy się wnętrze ;) a jego wnętrze ... jest ujmujące, nieprzeciętna osobowość ukryta w niebanalnym smaku i kolorze.


Pomysłów na wspólne spotkania jest, póki co, niewiele, ale za to, że te które się odbyły były wyjątkowe, niepowtarzalne.

Po pierwsze...
Frytki z batata

Po drugie...
Batat zapiekany na bogato

frytki z batata



Frytki z batata
Składniki:
  • batat
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, tymianek)
Plan działania:
  1. Obierz batata i pokrój jak na frytki.
  2. Wrzuć do miski, polej olejem i posyp przyprawami.
  3. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
 

Batat zapiekany na bogato

Przepis pochodzi z Kwestia smaku



Składniki:
  • batat
  • ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • 40g szpinaku (może być mrożony)
  • 50g fety
  • 1/2 pomidora
  • przyprawy (sól i pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki - ostrej oraz 1/3 wędzonej papryki)
    zapiekany batat

    Plan działania:
    1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Batata dokładnie umyj szorstką stroną gąbki, przekrój wzdłuż na 2 połówki. Ułóż na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinaj nożem. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piec przez ok. 40 - 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
    2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smaż mieszając przez ok. 2 minuty. Dodaj opłukany szpinak, wymieszać. Dodaj pomidory i zagotować. Gotuj przez ok. 2 minuty.
    3. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Piekarnik nastaw na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybierz ok. 1/2 miąższu z batatów i przełóż go do nadzienia na patelni. Podgrzej razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
    4. Nadzienie z patelni wyłóż w wydrążone bataty. Obłóż pokrojoną fetą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 5 - 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu możesz posypać świeżą bazylią.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)