Cukiniowy poranek
A gdyby tak zjeść omlet z cukinii na śniadanie? To prawdziwie królewski posiłek. Sycący, smaczny i dobra odmiana dla słodkich śniadań. Od dłuższego czasu jestem fanką posiłków na ciepło, a szczególnie śniadań. Duży w tym udział miała Beata Pawlikowska, która w swojej książce: "Moja dieta cud", zachęca do ciepłych posiłków, możliwie jak najczęściej. Dla niezadowolonego o poranku żołądka jest to zbawienne. Przepis pochodzi z magazynu "Be active", zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
- 1/2 cukinii
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów (u mnie żytnie)
- plaster sera feta
- 1/2 pomidora
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- rzeżucha
- czarnuszka
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Jajka roztrzepać razem z otrębami.
Wymieszać cukinię i jajka.
Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie).
Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Odwrócić (ja to zrobiłam okrężną drogą z użyciem talerza :))
Posmarować jogurtem, posypać serem, ułożyć pomidory, posypać czarnuszką i rzeżuchą.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz