Cukiniowy poranek

A gdyby tak zjeść omlet z cukinii na śniadanie? To prawdziwie królewski posiłek. Sycący, smaczny i dobra odmiana dla słodkich śniadań. Od dłuższego czasu jestem fanką posiłków na ciepło, a szczególnie śniadań. Duży w tym udział miała Beata Pawlikowska, która w swojej książce: "Moja dieta cud", zachęca do ciepłych posiłków, możliwie jak najczęściej. Dla niezadowolonego o poranku żołądka jest to zbawienne. Przepis pochodzi z magazynu "Be active", zmodyfikowany przeze mnie.



Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrębów (u mnie żytnie)
  • plaster sera feta
  • 1/2 pomidora
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • rzeżucha
  • czarnuszka
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

Plan działania:
    Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka roztrzepać razem z otrębami. Wymieszać cukinię i jajka. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odwrócić (ja to zrobiłam okrężną drogą z użyciem talerza :)) Posmarować jogurtem, posypać serem, ułożyć pomidory, posypać czarnuszką i rzeżuchą.


 

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)