fioletowe szaleństwo!


Krem z modrej kapusty z grillowaną gruszką i pieczoną ciecierzycą...
 
A gdyby tak odejść od śląskiej tradycji i modrą kapustę wykorzystać nieco inaczej? Czemu nie?! Żeby nie było... niedzielny, śląski obiad z kluskami, roladami i modrą kapustą - zajmuje ważne miejsce w moim życiu, ale lubię nowości. Wprawdzie zupa nie jest moim autorskim pomysłem, inspirację zaczerpnęłam z: zakochane w zupach, to na pewno zapisze się na stałe w mojej kuchni tudzież w wymagających kubkach smakowych.
To ze względu na głęboki kolor oszalałam na jej punkcie. A smak? Nie do opisania. Zatem do dzieła! :)



Składniki:
  • 0,5 kg modrej kapusty
  • 2 małe gruszki (konferencja)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ziemniak
  • 0,7 - 0,9 l bulionu (u mnie z kostki ekologicznej)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • czerwone wino wytrawne
 Plan działania:

1. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać przeciśnięty czosnek, chwilę poddusić. Wrzucić poszatkowaną kapustę, podlać czerwonym winem, dusić pod przykryciem 10 minut.

2. Dodać do kapusty pokrojone w kostkę gruszki, dusić kolejne 5 minut.

3. Podlać kapustę bulionem, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować ok. 30-40 minut,
do miękkości kapusty.

4. Zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem.

5. Podać ze śmietaną, pieczoną ciecierzycą, grillowaną gruszką.

SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)