fioletowe szaleństwo!
Krem z modrej kapusty z grillowaną gruszką i pieczoną ciecierzycą...
A gdyby tak odejść od śląskiej tradycji i modrą kapustę wykorzystać nieco inaczej? Czemu nie?! Żeby nie było... niedzielny, śląski obiad z kluskami, roladami i modrą kapustą - zajmuje ważne miejsce w moim życiu, ale lubię nowości. Wprawdzie zupa nie jest moim autorskim pomysłem, inspirację zaczerpnęłam z: zakochane w zupach, to na pewno zapisze się na stałe w mojej kuchni tudzież w wymagających kubkach smakowych.
To ze względu na głęboki kolor oszalałam na jej punkcie. A smak? Nie do opisania. Zatem do dzieła! :)
Składniki:
- 0,5 kg modrej kapusty
- 2 małe gruszki (konferencja)
- cebula
- ząbek czosnku
- ziemniak
- 0,7 - 0,9 l bulionu (u mnie z kostki ekologicznej)
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- oliwa z oliwek
- śmietana
- czerwone wino wytrawne
1. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać przeciśnięty czosnek, chwilę poddusić. Wrzucić poszatkowaną kapustę, podlać czerwonym winem, dusić pod przykryciem 10 minut.
2. Dodać do kapusty pokrojone w kostkę gruszki, dusić kolejne 5 minut.
3. Podlać kapustę bulionem, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować ok. 30-40 minut,
do miękkości kapusty.
4. Zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem.
5. Podać ze śmietaną, pieczoną ciecierzycą, grillowaną gruszką.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz