Pan Pudding Kokosowy
ŚNIADANIE MISTRZÓW |
Na samo słowo pudding kokosowy już cieknie ślinka, a jeśli się doda nasiona chia i kombinacje owoców wówczas wyjdzie wyjątkowe śniadanie, deser niemalże królewski. Co najważniejsze, żołądeczek tak długo się cieszy tym wybornym posiłkiem, że przez parę dobrych godzin nie myśli o innych posiłkach.
Co przygotować?
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- banan
- daktyl
- 2 kiwi
- garść truskawek
Jak wykonać?
- mleko kokosowe i nasiona wymieszać, dodać łyżeczkę miodu, schować do lodówki
- truskawki zblendować na tak zwaną "papkę" - warstwa czerwona
- banan i daktyl zblendować, nie inaczej jak na "papkę" - warstwa beżowa/ecru/latte/kremowa
- kiwi obrać i zblendować - tak, tak... na "papkę"- warstwa zielona
- rano przemieszać mleko z nasionami (z racji braku umiejętności czytania etykiet o przechowywaniu żywności ze zrozumieniem moje mleko kokosowe było w stanie stałym, więc musiałam je rozcieńczyć zwykłym mlekiem - podobno trzeba podgrzać, a przede wszystkim przechowywać w temperaturze pokojowej przed otwarciem)
- układać warstwami według własnej inwencji
- pudding kokosowy z chia + mus z truskawek + mus z banana i daktyla + mus z kiwi)
Doskonały, nieprawdaż? Jest tak sycący, że nie myśli się o dokładce. Inspiracja pochodzi z książki 365 koktajli, ale pomysł owoców jest mój :)
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz