Pan Pudding Kokosowy

ŚNIADANIE MISTRZÓW
 

Na samo słowo pudding kokosowy już cieknie ślinka, a jeśli się doda nasiona chia i kombinacje owoców wówczas wyjdzie wyjątkowe śniadanie, deser niemalże królewski. Co najważniejsze, żołądeczek tak długo się cieszy tym wybornym posiłkiem, że przez parę dobrych godzin nie myśli o innych posiłkach.


Co przygotować?

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • banan
  • daktyl
  • 2 kiwi
  • garść truskawek

Jak wykonać?
  • mleko kokosowe i nasiona wymieszać, dodać łyżeczkę miodu, schować do lodówki
  • truskawki zblendować na tak zwaną "papkę" - warstwa czerwona
  • banan i daktyl zblendować, nie inaczej jak na "papkę" - warstwa beżowa/ecru/latte/kremowa 
  • kiwi obrać i zblendować - tak, tak... na "papkę"- warstwa zielona
  • rano przemieszać mleko z nasionami (z racji braku umiejętności czytania etykiet o przechowywaniu żywności ze zrozumieniem moje mleko kokosowe było w stanie stałym, więc musiałam je rozcieńczyć zwykłym mlekiem - podobno trzeba podgrzać, a przede wszystkim przechowywać w temperaturze pokojowej przed otwarciem)
  • układać warstwami według własnej inwencji
  • pudding kokosowy z chia + mus z truskawek + mus z banana i daktyla + mus z kiwi)

    Doskonały, nieprawdaż? Jest tak sycący, że nie myśli się o dokładce. Inspiracja pochodzi z  książki 365 koktajli, ale pomysł owoców jest mój :)

    SMACZNEGO :)
     

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)