marchewkowe pankejki

 Marchewkowe pankejki?! 

Po ochocie na pierogi, przyszła, żeby nie powiedzieć napadła, chęć na marchewkę. Ale nie taką banalną do chrupania, ale marchewkę w wersji wyjątkowego, niepowtarzalnego, rozpieszczającego kubki smakowe śniadania. Całą noc myślałam, przeszukiwałam internety, aż znalazłam takie placki w wersji fit (marchewkowe pankejki).
Wprawdzie poranna pobudka w wakacje nie istnieje, ale jak się śnią takie pyszności, to można ewentualnie pofatygować się nieco wcześniej w opuszczaniu łóżkowych pieleszy.




Składniki:

  • 60 g płatków owsianych

  • 1 dojrzały banan

  • 1 starta na małych oczkach marchewka

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 

  •  1/2 szklanki mleka 


    Polewa:

  • mus malinowy i syrop daktylowy

  • odrobina oleju kokosowego do smażenia  






Plan działania:

Płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia zblendować w malakserze. Dodać mleko, banana - zmiksować, konsystencją będzie przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Dodać marchewkę i mąkę - wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Posmarować patelnię olejem kokosowym i upiec pankejki z obu stron. Polać musem malinowym i syropem z daktyli.


SMACZNEGO!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)