Ze słodyczy to lubię buraki...
Buraki zdominowały moją kuchnię, lodówkę, posiłki! 💘 Królują na śniadaniu, lunchu, kolacji. Do jedzenie i picia są doskonałe. Tym razem zapraszam na mój pierwszy, genialny, niezależny, autorski pomysł na smaczną, sycącą i kolorową kolację.
Dobrze jest upiec buraki wcześniej w sreberku, mnie to zajmuje około 90-120 minut w temperaturze 180 stopni. Buraki po ostudzeniu należy obrać, pokroić w kostkę, skropić cytryną.
Co potrzebujemy?
SAŁATKA:
- dwie, trzy garści rukoli
- jeden większy burak upieczony w sreberku
- pół miękkiego awokado
- 1/4 mango
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 sera typu camembert
- kilka borówek
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
SOS BALSAMICZNY:
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- kilka kropel soku z cytryny
No to działamy:
1. Poukładać rukolę, pokrojonego buraka, paprykę, awokado, mango, ser camembert, borówki.
2. Buraki i awokado skropić z sokiem z cytryny, oprószyć solą himalajską.
3. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę,
4. Wymieszać i wcinać!!! 😋😄
Na koniec:
Jestem fanką tej sałatki od kilku dni. Można śmiało użyć fety, albo mozzarelli, dodać prażone orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki. Mango można wymienić na morele, maliny, truskawki. Sałata może być zastąpiona roszponką, szpinakiem, mieszanką sałat. Możliwości jest sporo. Ważne, żeby było kolorowo, tudzież zdrowo, a przede wszystkim smacznie... 💚💪
SMACZNEGO!!!
To jutro robię na kolację
OdpowiedzUsuń