Wegańska rozkosz smaku
A gdyby tak zaryzykować i ciecierzycę zaprosić do dań na słodko? W zupach, sałatkach, burgerach sprawdziła się doskonale, ale jeszcze ciągle zawstydzona, nie próbowała się narzucać jako deser. Tymczasem już sama nazwa praliny pobudza kubki smakowe, więc nie było opcji, żeby połączenie ciecierzycy i pralin miało się okazać jakimś niewypałem. Nie okazało się. Strzał w dziesiątkę! Przepis zaczerpnięty praliny z ciecierzycy.
Co przygotować:
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia
- sok z 1 cytryny
Plan działania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut, by zmiękły.
- Wszystkie składniki, wraz z daktylami odsączonymi z wody, zblenduj na gładką masę.
- Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych (mielone orzechy, kakao - myślę, że też się sprawdzą).
- Schowaj do lodówki (przed samym sobą ;))
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz