Wegańska rozkosz smaku


A gdyby tak zaryzykować i ciecierzycę zaprosić do dań na słodko? W zupach, sałatkach, burgerach sprawdziła się doskonale, ale jeszcze ciągle zawstydzona, nie próbowała się narzucać jako deser. Tymczasem już sama nazwa praliny pobudza kubki smakowe, więc nie było opcji, żeby połączenie ciecierzycy i pralin miało się okazać jakimś niewypałem. Nie okazało się. Strzał w dziesiątkę! Przepis zaczerpnięty praliny z ciecierzycy.


Co przygotować:
 
  • 1 puszka ciecierzycy (400g) 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia
  • sok z 1 cytryny


Plan działania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut, by zmiękły.
  2. Wszystkie składniki, wraz z daktylami odsączonymi z wody, zblenduj na gładką masę.
  3. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych (mielone orzechy, kakao - myślę, że też się sprawdzą).
  4. Schowaj do lodówki (przed samym sobą ;))



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Dawno, dawno temu... czyli bojka o dziołszce, kera ni chciała jeść :)