Wspaniała Jaglanka
Jaglanka kokosowo - bananowo - orzechowa
Jaglanka na śniadanie? To zawsze dobry pomysł! A na słodko?
To już w ogóle mistrzostwo! Przepis znaleziony w internatach. Śniadanko bardzo słodkie, więc można modyfikować. Nie ukrywam, że jest bardzo sycące, a przy tym niewiarygodnie smaczne ...
To już w ogóle mistrzostwo! Przepis znaleziony w internatach. Śniadanko bardzo słodkie, więc można modyfikować. Nie ukrywam, że jest bardzo sycące, a przy tym niewiarygodnie smaczne ...
Składniki:
- 150 ml mleka
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru
- 1,5 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżki miodu płynnego
- 1 dojrzały banan
Plan działania:
1. Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, aż zacznie pachnieć.
2. Do garnka wlać mleko i na małym ogniu gotować 15 minut, co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
3. W ostatnich minutach gotowania, do garnka dodać skrojonego na plastry banana oraz 1,5 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać.
4. W międzyczasie w osobnej miseczce należy
wymieszać miód z masłem orzechowym. Z garnka odlać 4 łyżki mleka,
dodać do miodu z masłem, mieszać aż powstanie gładki sos.
5. Garnek zdjąć z ognia. Przelać do niego miodowo-orzechowy sos, dokładnie mieszając, by dobrze połączył się z kaszą.
6. Jaglankę przełożyć do miseczki, posypać wiórkami kokosowymi, ozdobić bananem.
SMACZNEGO :)
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz