Pizza kalafiorowa ze szparagami
FIT PIZZA |
Od zawsze wątpiłam w smak fit-pizz. Pizza to jednak pizza i ma być NORMALNA. Tymczasem ta kalafiorowa jest inna. Jest po prostu genialna w smaku. Znalazłam ją w fit magazynie "Be active". Kapitalnie łączy cukinię, kalafiora ze szparagami i z mozzarellą. Cała jest fit, więc można wcinać bez skrupułów, akurat dzień przed Międzynarodowym Dniem Bez Diety :D
Przy okazji kalafior to skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, magnezu, potasu. Ma także działanie przeciwnowotworowe, dzięki sulforafanowi.
No to co? Robimy?
Przygotuj:
- pół opakowania mrożonego lub 1/2 małego kalafiora
- jajko
- 2 łyżki otrębów żytnich
- pieprz, sól morska
- 2 łyżki sera ricotta
- 100g sera mozzarella
- kilka zielonych szparagów
- 1/2 cukinii
Wykonaj:
Rozmrożony kalafior zblenduj i wymieszaj z jajkiem i otrębami do
uzyskania jednolitej masy. Uformuj placek i zapiekaj 15-20 minut w
180°C.
Mozzarellę rozdrobnij i
wymieszaj z riccotą. Wyłóż na powstałym placku. Szparagi ugotuj (we
wrzątku lekko posolonym i z odrobiną cukru, związane, przez 7-10 minut w
pozycji stojącej), cukinię pokrój w plastry i podpiecz do miękkości.
Warzywa ułóż na wierzchu pizzy i zapiekaj całość przez kolejne 15-20
minut.
Bon Appetit!!!
Komentarze
Prześlij komentarz