Pizza kalafiorowa ze szparagami

FIT PIZZA

Od zawsze wątpiłam w smak fit-pizz. Pizza to jednak pizza i ma być NORMALNA. Tymczasem ta kalafiorowa jest inna. Jest po prostu genialna w smaku. Znalazłam ją w fit magazynie "Be active". Kapitalnie łączy cukinię, kalafiora ze szparagami i z mozzarellą. Cała jest fit, więc można wcinać bez skrupułów, akurat dzień przed Międzynarodowym Dniem Bez Diety :D

Przy okazji kalafior to skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, magnezu, potasu. Ma także działanie przeciwnowotworowe, dzięki sulforafanowi. 


No to co? Robimy?


Przygotuj:


  • pół opakowania mrożonego lub 1/2 małego kalafiora
  • jajko
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • pieprz, sól morska
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 100g sera mozzarella
  • kilka zielonych szparagów
  • 1/2 cukinii




Wykonaj:

Rozmrożony kalafior zblenduj i wymieszaj z jajkiem i otrębami do uzyskania jednolitej masy. Uformuj placek i zapiekaj 15-20 minut w 180°C.

Mozzarellę rozdrobnij i wymieszaj z riccotą. Wyłóż na powstałym placku. Szparagi ugotuj (we wrzątku lekko posolonym i z odrobiną cukru, związane, przez 7-10 minut w pozycji stojącej), cukinię pokrój w plastry i podpiecz do miękkości. Warzywa ułóż na wierzchu pizzy i zapiekaj całość przez kolejne 15-20 minut.
Bon Appetit!!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

maszkiety...

fioletowe szaleństwo!

Ze słodyczy to lubię buraki...